Overview

EducationSport

Client
University of Queensland

Collaborators
BVN Architects

Disciplines
Landscape Architecture

Location
St Lucia, QLD

Date
2017

Imagery
Christopher Frederick Jones

Awards
2017 AILA Landscape Architecture Award — Infrastructure (QLD)

An evocative space, drawn from a magpie collection of influences to create a courtyard garden for a contemporary Australian setting.
Svg+xml;charset=utf — tract

Situated next to the UQ Centre, the world-class sports facility is part of a $24 million development funded by the University in collaboration with UQ Sport and the UQ Endowment Fund.

The project objective was to create a new facility that would set an innovative and world world-leading benchmark for the sensitive integration of dual dual-use car parking and sports facilities within a landscaped setting.

Svg+xml;charset=utf — tract
Svg+xml;charset=utf — tract
Svg+xml;charset=utf — tract

The state of the art precinct combines two international standard synthetic playing fields, a three-level social space and changing facility and a 500-bay undercover car park with additional space for 350 bicycles.

Our team was responsible for designing an attractive precinct using gabion walls and landscaping to blend features such as the car park into the natural setting.

The project features arch-profiled fencing on both extremes providing visual appeal as well as a barrier for balls leaving play. The design facilitates attractive and convenient connections between the sports fields, adjacent UQ buildings and the riverside setting and places the facilities into a high-quality, integrated landscape.

Svg+xml;charset=utf — tract
Svg+xml;charset=utf — tract
Svg+xml;charset=utf — tract
Svg+xml;charset=utf — tract