Tract Consultants - Schwartz House - Outdoor Lounge

Tract Consultants - Schwartz House - Outdoor Entertainment

Tract Consultants - Schwartz House - Masterplan

Client

Anna & Morry Schwartz

Location

Private Residence

Date

2008

award
2015 AILA Edna Walling Award for Residential Design in Landscape Architecture (VIC)
Project Brochure


Capability Brochures



Share
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook
Between the small-grained Victorian terrace houses of Carlton, sits a former bake-house on over 500sqm, now a private residence known as Zinc House.

In plan the rear of the block appears cut out with pinking shears, with numerous awkward angles to a boundary shared with three laneways and sixteen neighbours.

The property underwent major building renovation, designed by Denton Corker Marshall, completed in 2009.

The garden is simple in terms of geometry and materials, and utilises the unusual shape of the block. It comprises two paved areas for seating; one adjoining the kitchen and catching the northern sun, and a second on a 'floating' platform with fire pit and sculptural seating, under a bosque of four Plane trees.
An oblong of immaculate turf sits in front of a white wall, used for outdoor projections. This wall also serves to screen a services area located in a tight pocket of the garden.

The landscape is unified by a field of granitic gravel, and a tapestry of evergreen and deciduous climbers to the remaining tall boundary walls.

A large Canary Island Date Palm was relocated from within the garden to a more prominent position.

Both the house and garden provide a gallery for contemporary art, with several sculptural pieces punctuating the garden, including a neon sculpture by Joseph Kosuth mounted to great effect on a vine-covered wall.

Zinc House_____

view information
view slideshow
back to projects
prev project
next project
prev project